SMPS (Güç Kaynağı) Tamiri

Smps Güç Kaynağı Tamiri Günümüzde kullanmakta olduğumuz tüm elektronik cihazların bir güç kaynağı bulunmaktadır. Bu güç kaynaklarından biri de başlığımızdan anlaşılacağı üzere SMPS’dir. Güç kaynağı farklı alanlarda kullanılır. Bu da güç kaynağının önemini kat kat arttırmaya yeterlidir. Ayrıca, oldukça karmaşık bir sistem olduğundan, güç kaynağının tamiratı da uzman kişilerce ele alınması gereken bir alandır. Piyasada bu alanda yeni yeni kendini tanıtmaya başlamış, teknik ekipmanlara ve uzman bir kadroya sahip olmayan servislerde bu derece önemli bir parçanın tamiri yapmak geri dönüşü olmayan daha büyük sorunlara yol açabilecektir. Ayrıca, bu gibi servislerde sadece tamirat değil, aynı zamanda rutin kontroller, bakım ve temizlik alanında da hizmet sunup, garanti vermek gereklidir.  

SMPS Yani Güç Kaynağı Nedir?

Bizi takip eden müşterilerimiz iyi bilir, önceki yazılarımızda bu alanda detaylı bilgilendirmeler yapmıştık ancak yinelemekte fayda görüyoruz.   Smps, bir güç kaynağıdır ancak, sıradan bir güç kaynağı değildir. En doğru tabiri ile anahtarlamalı güç kaynağı desek daha doğru olacak. Bu sistemin en önemli özelliği ve görevi cihaz üzerindeki çıkış voltajını elde etmek için yarı iletken anahtarlama tekniklerini kullanmasıdır. Örnek verecek olursak; bir trafoda, bobinde bulunan sarmalın anahtarlama işlemi işte bu güç kaynağı sayesinde voltaj seviyesi düzenlenmektedir. Yani, sistemin esas görevi anahtarlama tekniği kullanarak voltaj seviyesini ayarlamaktır. Bu ayarlama sayesinde de enerji seviyesi sorunsuz bir şekilde başarıya ulaşır.  

SMPS Tamiri Nasıl Yapılır?

SMPS’nin bir güç kaynağı olduğunu belirtmiştik. Buradan şunu anlamalıyız ki bu sistem tepede tırnağa elektriksel bir akımdan ibarettir ve her daim elektrik yüklüdür. Yani, smps arızalarının neredeyse çoğu bu elektrik akımından veya dış etkenlere bağlı olarak çıktığını bilmemiz gerekir. SMPS tamiratından önce olası etkenler göz önünde bulundurulur, cihaz fiziksel olarak incelenir, kimi zaman SMPS devre tamiri, kimi zaman da adaptör tamiri yapılarak arıza giderilmeye çalışılır.   Bir güç kaynağının yani smps’nin bağlı olduğu şebekede oluşan dalgalanmalar, yüksek elektrik voltajı, yüksek ısı veya nem halinde muhtemel arızaların meydana gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu tarz durumlarda SMPS’de bulunan sigorta, direnç, mosfet, diyot veya kondansatör gibi parçalarda arızalar meydana gelecektir. Smps tamiratında bu derece ciddi patlakların bir veya birden çok parçaya zarar verebileceğini bilmemiz gerek. Çünkü bu karmaşık sistemde herşey birbirine entegre olduğu için bir bölümün arızalanması sistemin geri kalanını da etkileyebilmektedir.   Güç kaynakları sürekli olarak elektrik akımı altında olduğundan yüksek bir ısıya sahip olabiliyorlar. Bu durumda yine mekanizma içerisinde olan soğutma sisteminin görevini yeterince yerine getirememesi smps’nin arızalanmasına yol açacaktır. Elbette ki sadece ısıya bağlı değil, bu kaynak üzerinde olası yabancı maddeler oluşması, bu yabancı maddelerin temizlenmemesi de yine benzer sorunları beraberinde getirecektir. Bundan dolayı da güç kaynağının tamirat, bakım ve temizliğini yapan servisler aracılığı ile rutin kontrollerin yapılması gereklidir.  

SMPS Tamirinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

SMPS (Güç kaynağıtamiri yapıldıktan sonra işlemin tamamen bittiğini sanmayın, öncelikle tamir sonrasında bir dizi testlerin düzenlenmesi gerekir. sıradan bir alet olmadığı bilindiğinden dolayı bu tarz cihazların tamiratı sonrasındaki testler uzun süreli gözlem gerektirmektedir. Güç kaynağı kararlı bir şekilde sorunsuz olarak çalışıyor ise işte o zaman tamir işleminin başarıyla sonuçlandığından bahsedilebilir. Aksi halde bir müddet çalışır vaziyette olup, daha sonra yeniden bir arıza veriyorsa yeni bir arızadan söz etmek yanlış olmaz.   Sizlerde SMPS tamiratlarınız aşamasında bizlerle iletişime geçerek bu konu hakkında geniş bilgi edinebilir ve Türkiye’nin Her İlinden Bizlere ulaşarak arızalı güç kaynağı cihazlarınızı gönderebilirsiniz.