Medikal Cihaz Tamiri

Medikal Cihaz Tamiri Teknoloji en çok sağlık sektöründe lazım dediğinizi duyar gibiyiz. Kesinlikle katılıyoruz. Zira, sağlık en değerli hazinemizdir. her geçen gün ilerleyen teknolojik çalışmalar sağlık sektöründe de karşımıza çıkıyor. Bu alanda daha ziyade medikal cihazlar boy göstermektedir. Medikal cihazlarda her cihazda olduğu gibi bir takım arızalar verebilir ve tamiri gerekebilmektedir. Elbette ki medikal cihaz tamiri alanında da işinde uzman kişilerce bu duruma el atıldığı takdirde yeniden eskisi gibi sağlam ve doğru bir şekilde çalışması sağlanabilir ve yeni bir cihaz alma maliyetini de ortadan kaldıracaktır.   İnsanların daha kolay şartlarda yaşaması, her işini kolaylaştırıcı ne kadar da çok cihaz üretiliyor öyle değil mi; ilk bakışta basit gibi görülen bu cihazların önemi insan sağlığı için neler yapabildiği şaşırtıcı olduğu kadar son derece önemlidir. Medikal cihazların da çalışmasını sağlayan kart mekanizması ve diğer tüm unsurlar birbirleriyle büyük bir uyum içinde çalışır ve insan sağlığı için yararlı bir hale gelir. Medikal cihazlar nitelikli oldukları kadar hassas bir yapıya da sahiptirler. Dolayısıyla arıza vermeleri kaçınılmaz olduğundan bu alanda hizmet veren medikal teknik servisler devreye girmektedir. Bu kadar hassas cihazların tamiratının da takdir edersiniz ki sıradan servislere değil, bu alanda uzman ekibe sahip bir teknik servis tarafından yapılması en doğru tercih olacaktır. Zira; tamiri zamanında ve doğru şekilde yapılmadığı takdirde bu olağanüstü nitelikli medikal cihazlar bir çöpten öteye gitmeyecektir.  

Medikal Cihaz Tamiri Nasıl Yapılır?

Her işin bir uzmanı olduğu gibi medikal cihaz tamiri de uzmanlık gerektirir. Çünkü, uzman olan kişi medikal cihazı tanır ve ne istediğini bilir. Bu cihazı tanımayan bir tamircinin bu alanda başarılı olamayacağı mutlak kesinliktedir. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, medikal cihazlar diğer cihazlardan çok farklı niteliktedir. Çalışma prensiplerinden fiziksel ve karakteristik özelliklerine varana kadar oldukça farklıdır. Dolayısıyla bu tarz bir cihazın arızasının giderilmesi noktasında değerlendirme, yöntem ve kullanılan malzeme bilinmez ise cihaz içindeki sistematik yapılanmanın tamamen bozulması anlamına gelir. Bu durumda birinci öncelik arızalanan bir medikal cihazın tamirinin medikal cihaz servisi tarafından yapılmasıdır.
Sık sık arızalanan, yavaşlayan veya arızalı olduğu düşünülen bir medikal cihazın birkaç aşamalı yöntem ile tamiri mümkündür. Herşeyden önce cihaz incelenmeli, sorunun kaynağı (darbe, sıvıya maruz kalma veya benzer bir etki) bulunmalı, parça değişimine gerek duyulup duyulmadığı saptandıktan sonra tamirat işlemine başlanmalıdır. Kısaca bu aşamalarda uygulanacak yöntemler şu şekildedir; İlgili cihaz bir süre izlenmeli ve sorunlarının ne olduğunun tam olarak belirlenmesi beklenmelidir.  
  • Önce sorun belirlenir ve sonrasında sebepleri araştırılır.
  • Medikal cihaz tamiriaşamasında tespit edilen arızanın giderilmesi için bir takım hata kodları kullanılmalıdır. Hata kodları bazı cihazlarda sorunun kaynağını direk belirtirken, bazıları ise tespit noktasında işin çözümünü size bırakır.
  • Tüm bu aşamalardan sonra tespit edilen arıza tamir edilir. Cihaz tamiri esnasında parça değişimine karar vermeden önce gelişmiş cihazlar sayesinde tamirat işlemi ile parça değişimi olmadan da bazı arızalar giderilebilir.
  • Son aşama olarak da arızanın giderilmesi sonrasında cihazda oluşan arızanın tekrarlanmayacağından emin olmak adına test işlemi yapılır ve testlerde başarılı sonuç verdikten sonra cihaz yeniden kullanıma hazır hale gelir.